Doorleren of omscholen

Het is een zeer actueel thema geworden de laatste maanden… omscholen. Het was natuurlijk al een hele tijd belangrijk dat je in je beroep bijleert of doorleert. Als je jouw baankansen hoog wilt houden is het essentieel dat je op de hoogte blijft van nieuwe ontwikkelingen binnen jouw vakgebied.

Het is zelfs nog slimmer om je competenties verder te ontwikkelen of nieuw kennis op te doen. Er zijn vele competentie trainingen die je helpen om je sterke punten nog beter te maken of je zwakke kanten sterker te maken.

De breedte in of de diepte in?

Maar vooral ook het opdoen van nieuwe kennis is belangrijk. Dit kan zijn dat je verder specialiseert in jouw vakgebied, of dat je je breder ontwikkeld. Het is verstandig om zowel de breedte als de diepte in te gaan. Als je je namelijk te ver specialiseert kan het zijn dat je je kansen op de arbeidsmarkt verkleind, omdat je in een kleinere vijver vist.

Maar als je teveel in de breedte ontwikkeld kan het ook zijn dat je teveel generalist blijft. Dit is ook niet goed, want je zult op een paar punten echt sterk moeten zijn, wil je het onderscheid kunnen maken.

Populaire omschool en doorleer- onderwerpen:

Veel mensen die doorleren bouwen verder op reeds bestaande ervaring. Dit is slim, want daarmee is de nieuwe stof die je leert vaak in je bestaande kennis in te passen. Of het legt een specialisatielaag op je bestaande kennis.

Er zijn ook mensen die op een gegeven moment echt iets anders willen, of zoals je tegenwoordig meer ziet, iets anders moeten. Deze mensen gooien het roer om, of volgen hun langgekoesterde passie, of spijkeren bestaande levenservaring bij met theoretische kennis. De laatste groep groeit dan van ervaringsdeskundige tot professioneel deskundige, dat zie je bijvoorbeeld vaak in de verslavingszorg.

Top 3 opleidingsonderwerpen in zorg, welzijn en maatschappelijk werk.

Sorry, comments are closed for this post.